Gerakan pendidikan Cina di Malaysia satu kajian tentang perjuangan Dong Jiao Zong (1970-2002) - Cheong, Yuen Keong (Strategic Information and Research Development Centre, 2013)
Buku ini meninjau tentang Gerakan Pendidikan Cina di Malaysia Khususnya menumpu kepada perjuangan Dong Jiao Zong dari tahun 1970 hingga 202. Tempoh masa ini dipilih atas sebab kerajaan mula melaksanakan Dasar Pelajaran Kebangsaan yang menghala kepada penggunaan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar tunggal di semua institusi pendidikan dengan spenuhnya pada tahun 1970, manakala tahun 2002 dipilih sebagai tarikh berhenti atas sebab terdapat perubahan menonjol dalam pelaksanaan dasar tersebut apabila bahasa Inggeris mula digunakan sebagai bahasa pengantar untuk mengajar mata pelajaran Sains dan Matematik mulai tahun 2003.