Panduan lengkap ibu bapa kanak-kanak dengan disleksia - Marshall, Abigail (Institut Terjemahan dan Buku Malaysia, 2016)
Sungguhpun disleksia memberikan kesan ke atas 10 hingga 15 peratus penduduk as, hanya lima bagi setiap 100 orang yang mengalami disleksia dapat dikenal pasti dan menerima bantuan. Panduan lengkap ibu bapa kanak-kanak dengan disleksia oleh Abigail Marshall, pengurus laman web www.dyslexia.com, memberi anda pemahaman yang lengkap tentang pengertian disleksia, langkah-langkah untuk mengenal pasti tandanya, dan cara untuk membantu anak anda. Buku yang berwibawa ini memberikan kesedaran kepada ibu bapa tentang keperluan khas yang mengiringi ketakupayaan pembelajaran dan menawarkan cadangan yang praktikal untuk terlibat di dalam bilik darjah. Panduan lengkap ibu bapa kanak-kanak dengan disleksia memberitahu anda cara untuk: - memilih program rawatan yang betul untuk anak anda - memperoleh rpi - memilih sekolah dan mengurangkan kesukaran - membina kemahiran anak anda dengan menggunakan teknologi bantu - mengekalkan komunikasi terbuka dan menawarkan bantuan buku ini merupakan langkah pertama anda dalam menghadapi cabaran disleksia dengan sikap yang positif