Tasjil Anis Salatin rahsia agung Melaka - Farahana Shuhaimi (Patriots Publication, 2018)
Berbanggalah, kerana Melaka adalah kemuncak peradaban bangsa. Baca rahsia-rahsia agung tentang pelabuhan Melaka yang terkaya pada masa silam. Melaka bukanlah hanya tentang perseteruan Tuah-Jebat, kisah Puteri Gunung Ledang, mahupun kisah sakti Taming Sari. "Barang siapa yang menguasai Melaka, maka dialah yang akan memegang leher Venice." - Tom Pires Rahsia keagungannya terletak pada kemuncak intelektual warganya membangunkan sebuah empayar hebat zaman berzaman.