Ratu-ratu Patani (kisah cinta dan perang) - Isma Ae Mohamad (Institut Terjemahan & Buku Malaysia Berhad, 2015)
"Bangkit semua. Ayuh, kita sama-sama berganding bahu membangunkan negeri kita, tidak kira lelaki mahupun perempuan. Kita punya tanggungjawab masing-masing. Ayuh, bangkit! - Ratu Ijau "Orang Melayu memerlukan semangat. Negeri ini juga memerlukan semangat." - Ratu Biru "Patani ini adalah sebuah negeri bebas. Kita negeri bebas," - Ratu Ungu Ini semua harta beta dan harta ini semuanya beta jadikan sebagai harta raja." - Ratu Kuning Tanah Patani yang bertuah sering sahaja dilanda pergolakan dari dalam dan luar. Ayutthaya tiada berhneti menuntu kekuasaan ke atas Patai, api pearng tidak pernah padam antara Johor-Patani, manakala negeri kecil yang lain seperti Ligor dan Phatthalung juga menaruh minat untuk menakluki Patani, Belanda, Portugis dan Inggeris pula menunggu gajah-gajah besar ini berlaga sambil mengintai kuasa dan peluang. Ratu-ratu Patani bertualang membela kebaikan dan menjaga negeri mereka. Dengan membina Kubu Petang Biru dan menukang semula Meriam Nang Liu-liu, mereka cuba untuk mengukuhkan oemerintahan di negeri Patani. Dapatkah Ratu-ratu Patani melindungi kedaulatannya serta emnghalang kobaran api perang daripada tercetus dan membinasakan negeri mereka? Bagaimanakanh nasib Patani pada akhirnya? Mungkinkah Patani bergelar negeri yang bebas merdeka seperti cita-cita yang terkandung di relung jiwa mereka? Sebuah kisah sejarah perang negeri Patani yang penuh debar dan air mata. Novel Ratu-ratu Patani tulisan Isma Ae Mohamad ini pasti menggetarkan hati pembaca yang ingin mengikuti sejarah Patani pada era kegemilangan Ratu-ratu Pelangi