Fiqh al-hijrah - Zulkifli Mohamad al-Bakri 1969- (Pustaka Cahaya Kasturi Sdn Bhd, 2012)
Buku ini dikemukakan sempena sambutan Maal Hijrah kepada khalayak dan umat Islam bagi memahami dan mengambil pengajaran serta iktibar dari peristiwa hijrah Baginda. Sekalipun ia bersifat kecil tetapi dirasakan telah memadai berdasarkan pengajaran dan iktibar yang dikemukakan. Ia bermula dengan mukadimah hijrah Rasul hingga sampainya Baginda ke kota suci Madinah Al-Munawwarah.