Pergelutan demi perubahan komentar sosio-politik Malaysia - Dzulkifli Ahmad (Ilham Books, 2016)
Buku yang anda tatap ini merupakan satu buku yang signifikan dalam merakamkan pergelutan dan naratif perjuangan seorang yang mendakwa memiliki jalur pemikiran-perjuangan Islamis Demokrat. Pergelutan, akibat persaingan semak-imbang (Sunan at-Tadaafuq), terangkum dalam tiga dimensi utama iaitu pergelutan dalaman parti, pergelutan dengan kebokrokan parti pemerintah dan pergelutan mengadvokasi risalah Rahmatan Lil 'Alamin di negara ini. Buku ini memaparkan pelbagai cubaan menegakkan dan meneguhkan fikrah perjuangan dalam simpar-siur pergelutan pemikiran yang masing-masing bergelut mencari pengaruh dan tapak sokongan. Dalam persaingan fikrah yang getir yakni antara memposisi kedudukan Islam yang inklusif dan progresif, penulis dan rakan-rakan seperjuangan terpaksa berdepan dengan pemikiran yang memajukan doktrin yang tidak semestinya terbit atau disanksi (sanction) oleh tujuan utama syariah (Maqasid Al-Shariah).