Ulama melawan vs. ulama tertawan satu perspektif sejarah - Auni Abdullah 1948- (Strategic Information and Research Development Centre, 2018)
Karya terbaru Saudara Auni Haji Abdullah ini memang tepat penulisannya ketika umat kini umumnya masih dangkal menguasai pengetahuan Islam sehingga menyebabkan berlakunya kekusutan serta kekeliruan pemikiran. Justeru, matlamat utama penulis untuk menghuraikan keserasian dan pertembungan dua kelompok terpenting dalam sejarah peradaban Islam iaitu umara' dan ulama' diharap akan meluaskan wacana mengenai peranan ulama dalam politik dan pentadbiran negara.