Membongkar misteri hikayat Melayu antara yang tersurat dan yang tersirat - Ruslaini Othman (Hijjaz Records Publishing, 2018)
Buku Membongkar Misteri Hikayat Melayu buat pertama kalinya mendedahkan beberapa perubahan yang telah dilakukan oleh musuh Islam dalam tiga hikayat Melayu utama iaitu "Hikayat Tamim Ad-Dari", "Hikayat Merong Mahawangsa" dan Sejarah Melayu (Sulalatus Salatin)", yang telah menyebabkan selama ini kita telah tersasar dalam memahami perkara sebenar disebalik penulisan hikayat ini. Pendedahan ini berdasarkan bukti Islam sebenar dan digabung dengan bukti daripada sejarah dan data penemuan arkeologi terkini.