Simbolisme dalam seni bina rumah Melayu Kelantan - Muhammad Afandi Yahya (Dewan Bahasa dan Pustaka, 1995)
Buku ini memaparkan dengan terperinci aspek simbolisme dalam konsep binaan rumah Melayu yang merangkumi keseluruhan bentuk, struktur dan hiasan binaan. Keunikan jalinan hubungan sosiobudaya, sosioekonomi dan sosiopolitik orang Melayu yang tersembunyi di sebalik seni bina rumah Melayu tercermin melalui keindahan dan kehalusan reka bentuk asas dan reka bentuk hiasan yang meliputi aspek seni hiasan, susunan dan imbangan bentuk, garis, corak, jalinan dan warna.