Kemiskinan dan kesejahteraan penduduk di luar bandar - Siti Hadijah Che Mat (Penerbit Universiti Utara Malaysia, 2021)
Penulisan buku ini berdasarkan dapatan sebenar penemuan kajian yang dilakukan oleh penulis. Penulis terlibat secara langsung bertemu petani, nelayan mahupun ibu tunggal yang kebanyakannya berada di luar bandar untuk mendapatkan jawapan yang bertepatan berkaitan isu kemiskinan. Hal ini penting kerana hanya mereka yang berada dalam keadaan sedemikian sahaja yang mampu menceritakan dan mendefinisikan erti kemiskinan. Kita mungkin berbangga apabila membaca laporan yang tersedia tentang angka kadar kemiskinan yang menunjukkan penurunan setiap tahun, yang secara langsung menggambarkan kecemerlangan dan pertumbuhan ekonomi yang memberangsangkan. Buku ini diharapkan mampu menjadi bahan rujukan kepada pelajar, penyelidik dan juga mereka yang berkepentingan di dalam negara ini untuk sama-sama berganding bahu agar dapat mengetengahkan isu kemiskinan ini bagi menjamin kemakmuran dan pembangunan negara dapat dikecapi secara bersama.