Teromba sebagai wahana komunikasi adat Melayu tradisional - Mohd Rosli Saludin (Karisma Publications, 2010)
Buku ini adalah berguna untuk semua lapisan masyarakat yang meminati budaya Melayu, khas yang banyak menggunakan kata-kata kias kaitu teromba, Teromb ini adalah kata-kata adat kepunyaan masyarakat Melayu, khas khusus diamalkan di Negeri Sembilan dan sebahagian dari Melaka laitu wilayah Naning. Teromba ini adalah nadi keunikan dan kehebatan Adat Perpatih. Dalam maklumatnya, nasihat, pengajaran, pendidikan, teguran terhadap masyarakat. Semuanya menyampaikan secara bersopan dan berhemah. Jelaslah bahawa budi bahasa budaya kita telah ada sebelumnya diamalkan dalam Adat Perpatih, Adalah sangat beruntung jika kita dapat menghayati dan mendalami Adat Perpatih kerana banyak banyak nilai baik yang boleh diamalkan sepanjang zaman. Nilai-nilai tersebut boleh diamalkan oleh semua lapisan masyarakat di negara kita ini. Nilai-nilai seperti perpaduan, kerjasama, gotong-royong, kasih sayang, bertolong bantu, menghormati jiran, kasih kepada orang tua dan sebagainya. Masalah juga berkaitan dengan ekonomi, pentadbiran, agama dan sebagainya.