Gelora 1941 - Amelia Hashim 1952- (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2021)
Ainal Naim merupakan pelajar lepasan Sultan Idris Training College, Kuala Kangsar bersama-sama cerdik pandai Melayu berazam memperjuangkan kemerdekaan Tanah Melayu. Cik Izah pula pelajar Kampung Baru Girl's School dan juga cucu angkat bekas ketua hakim. Ainal Naim telah membuka pintu hati Cik Izah untuk berfikir tentang masa depan dan masyarakat di Tanah Melayu. Pihak Inggeris telah memenjarakan cerdik pandai Melayu termasuklah Ainal Naim. Tukwan yang pada awalnya menentang hubungan Cik Izah dan Ainal Naim telah berubah fikiran merestui hubungan mereka setelah membaca surat kiriman Ainal Naim dari penjara.