Himpunan kisah ahli sufi lara cinta Laila Majnun - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2019)
Syeikh Sufi Maulana Hakim Nizhami merupakan penulis sufi terkemuka pada abad pertengahan kerana dua roman cinta yang menyayat hati, iaitu Laila dan Majnun serta Syirin dan KHusrau. Kisah sedih Laila dan Majnun, di mana Majnun yang bermakna 'tergila-gila akan cinta'. Kerana cintanya yang tidak sampai pada Laila, akhirnya membuatnya jadi gila. Kisah cinta ini dibaca selama berabad, tatusan tahun jauh sebelum "Romeo and Juliet" karangan Wiliam Shakespeare sehingga kisah Laila dan Majnun terkenal sebagai kisah cinta Persia. Syeikh Sufi Maulana Hakim Nizhami adalah seorang Syeikh Sufi, dan yang dimaksudkan dengan 'kekasih' dalam berbagai kisahnya sesungguhnya adalah perwujudan Allah SWT.