Langkasuka membongkar sejarah Melayu Islam Pattani - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2020)
PATTANI adalah negeri Melayu yang terletak di tanah genting Kra, selatan Thailand. Pada abad ke-11 Masehi, Islam sudah mulai tersebar luas di Pattani. Seiring perkembangannya, Raja Pattani, Phya Tu antara yang memeluk Islam dan berganti nama menjadi Sultan Ismail Syah Zhillullah fi al-Ardl. Pada abad ke-15, hampir keseluruhan wilayah Pattani telah memeluk agama Islam. Dalam perkembangannya, lahir ramai ulama besar dari daerah ini, di antaranya adalah Syaikh Daud al-Fattani. Dengan tersebarnya Islam secara luas di Pattani, terbentuk dua wilayah kebudayaan di kawasan tanah genting Kra, yang dibezakan oleh dua agama iaitu Islam dan Buddha. Kemudian, kerajaan Thailand meletakkan pejuang pembebasan Islam Pattani sebagai 'pemberontak'. Akibatnya, tidak ada lagi dialog dan pembicaraan dari hati ke hati antara kerajaan pusat dengan masyarakat Islam, khususnya di Pattani. Sikap kerajaan Thailand yang bongkak ini akhirnya melahirkan banyak kesengsaraan kepada umat Islam terutama dengan pendekatan ketenteraan yang diambil oleh Siam.