Henry the Black Panglima Awang : pelayar Melayu pertama mengelilingi dunia - Syed Mahadzir Syed Ibrahim 1961- (Hijjaz Records Publishing, 2020)
Nama Enrique Malaka, Henry the Black, Enrique de Malacca atau Panglima Awang tidak pernah tercatat dalam sejarah sebagai manusia pertama yang mengelilingi bumi. Tetapi nama orang Eropah yang berjaya mengelilingi lingkaran bumi disebut sebagai Sebastian de Elcano. Sedangkan Sebastian de Elcano berjaya mengelilingi bumi 17 bulan selepas kejayaan yang dilakukan oleh Panglima Awang. Panglima Awang dilahirkan pada tahun 1494. Pada tahun 1503, beliau berlayar dari Ambon ke Palembang. Maknanya pada tahun itu, beliau memulai pelayaran mengelililngi bumi. Sekitar tahun 1509-1510 beliau berlayar dari Palembang ke Melaka dan sempat bekerja dengan Sultan Mahmud Syah. Pada tahun 1511, penguasa Portugis di bawah pimpinan Alfonso de Albuquerque telah menakluk Melaka. Sewaktu awal pengepungan Melaka pada tanggal 13 Julai 1511, Ferdinand Magellan, salah seorang kapten armada Alfonso de Albuqurque, berjaya menculik seorang lelaki yang kemudiannya mereka menamakan sebagai Enrique Malaka. Buku ini mendedahkan dengan lebih mendalam tentang Panglima Awang, pelayar melayu pertama yang mengelilingi dunia.