Neraka jahanam & syurga firdaus (menurut Al-Quran) - Abdullah Sani S.H (Thinkers Library, 1997)
Al-Quran membayangkan bahawa neraka (jahanam) adalah suatu tempat siksaan yang disediakan untuk mereka yang berdosa, durhaka kepada Allah, tidak mentaati perintah dan larangan-Nya, sebaliknya al-Quran juga memberitahu bahawa yang mukmin, salihin, muttaqin, siddiqin atau orang yang tidak berdosa besar, maka orang-orang beginilah yang mendiami syurga (firdaus) itu. Untuk mengetahui apakah siksaan dan kenikmatan, penulis telah mengungkapkan dalam risalah ini keadaan neraka dari kayu berduri, kayu pahit, minuman ahli neraka dari air panas mendidih yang menghancurkan usus, minuman dari nanah dan darah; itupun tentang keadaan ahli syurga, makanan, minuman, isteri-isteri, bidadari dan mahligai dan lain-lainnya.