Pengaruh Mesir terhadap masyarakat Melayu 1906-1970 daripada al-imam sehingga kebangkitan semula Islam - Abu Hanifah Haris (Penerbit Universiti Malaya, 2019)
Buku ini membincangkan pengaruh Mesir terhadap masyarakat Melayu, khususnya dalam aspek politik dan sosial. Salah sebuah negara di rantau Timur Tengah yang mempunyai hubungan erat dengan masyarakat Melayu ialah Mesir yang hanya menjadi terkenal dalam kalangan masyarakat Melayu pada akhir abad ke-19. Kemunculan Universiti al-Azhar di Kaherah sebagai pusat pembelajaran ilmu agama yang terkenal telah menarik kedatangan ramai pelajar Melayu untuk menyambung pengajian di sana. Bab-bab dalam buku ini membincangkan pengaruh Mesir terhadap pemikiran politik masyarakat Melayu, selain pengaruh Mesir terhadap kesedaran sosial dan pendidikan masyarakat Melayu, serta kesusasteraan Melayu. Buku ini turut membahaskan sumbangan lepasan Mesir terhadap masyarakat Melayu, khususnya dalam bidang pendidikan, keagamaan, penulisan dan politik.