Isu nuklear Iran dan kepentingan Amerika Syarikat - Riki Rahman; Zarina Othman (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Ketika era Perang Dingin, Amerika Syarikat (AS) memberikan sokongan dan bantuannya untuk membina fasiliti nuklear Iran untuk menjadikan negara tersebut sebagai kubu pertahanan daripada pengaruh komunis yang dipelopori oleh Kesatuan Soviet. Namun kepentingan AS terjejas ekoran Revolusi Iran 1979 yang menyebabkan hubungannya dengan Iran terputus. Kerenggangan hubungan AS-Iran menyebabkan AS memberi amaran agar Iran menamatkan program pembangunan nuklearnya.