Raja & pemerintah agung dalam dunia Islam - Ali, Yusuf; Ahmed, Abrar; Starr, Jason Luke (PTS Publishing House, 2020)
Buku ini ringkas, padat dan sesuai dibaca oleh semua lapisan masyarakat bagi mendapatkan maklumat asas berkaitan pemerintah Islam. Ia meliputi latar belakang para pemimpin dalam khilafah yang berbeza, termasuk mereka yang bergelar Khalifah, Raja, dan Panglima Perang. Sumbangan, peranan, dan legasi mereka dinukil secara santai dalam bahasa yang mudah difahami, hatta bagi peringkat usia kanak-kanak sekolah. Gambar-gambar yang disertakan turut memberikan gambaran umum berkaitan peristiwa atau tokoh yang dibincangkan. Adalah penting juga untuk dinyatakan di sini bahawa buku ini tidak menggunakan pendekatan kronologikal. Ia bukan ditulis dalam urutan tarikh bermula daripada permulaan Khulafa' Ar-Rasyidin pada 622M sehingga kepada kejatuhan Daulah Uthmaniyah pada 1924M. Penulis asal buku ini menggunakan pendekatan geografikal, iaitu menulis dengan memfokuskan kepada wilayah atau negara secara berasingan, bukannya urutan tarikh. Dalam dunia penulisan sejarah, pendekatan geografikal sebegini diterima pakai, selain pendekatan kronologikal dan tematik.