Lembaga hikmat - Hamka 1908-1981 (PTS Publishing House, 2017)
Buku ini mengandungi pelbagai kisah dan pengalaman hidup orang-orang tertentu yang menempuh masalah. Ia sesuai dijadikan perbandingan dan panduan hidup untuk setiap insan, kerana setiap peristiwa itu mencerminkan naik turun kehidupan manusia yang penuh suka duka, tangis dan tawa. Antara kandungan menarik buku ini adalah: Kehidupan Batin dari Orang Besar Babeek dan Fakir Hindi Korban Anak Gembala yang Malang Imam yang Adil jabatan Prisik Zaman Dahulukala Abu Musum Al-Khurasani Harun Al-Rasyid dengan Fudhail bin Ayyadh Usamah bin Zaid (Jeneral Muda) Rasulullah Sebagai Seorang Diplomat