Perubahan iklim & penyakit bawaan nyamuk di Malaysia - Haliza Abdul Rahman; Hermizi Hapidin; Wan Nor Amilah Wan Abdul Wahab (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2019)
Buku ini memfokus kepada fenomena perubahan iklim dan perkaitannya dengan penyakit bawaan nyamuk. Terdapat 11 bab dalam buku ini yang disusun bermula dengan fenomena perubahan iklim; diikuti dengan habitat, kitar hidup dan bahaya gigitan nyamuk; seterusnya membincangkan penyakit bawaan nyamuk di Malaysia dengan menumpu kepada punca, simptom, kaedah rawatan dan pencegahan dengan terhadap penyakit Malaria, Demam Denggi, Chikungunya, Filariasis, Japanese Encephalitis (JE), Demam kuning (Yellow fever) dan Zika. Terdapat juga satu bab khas berkaitan pencegahan terhadap gigitan nyamuk melalui kaedah moden dan tradisional.