Keris indah koleksi Diraja keris Nusantara Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj = Exquisite keris : a royal collection of Archipelago kerises of His Royal Highness Sultan Sharafuddin Idris Shah Ibhi Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj - Abdul Mua'ti@Zamri Ahmad (Penerbit Universiti Putra Malaysia, 2020)
Keris adalah senjata yang dihasilkan oleh orang Melayu, penduduk asal di Alam Melayu. Di samping digunakan sebagai senjata, keris juga adalah lambang maruah, lambang kuasa, dan pelengkap busana Melayu dalam majlis-majlis istiadat. Buku ini dihasilkan untuk memperlihatkan keindahan keris kepada para pembaca.Justeru buku ini memfokus kepada bahagian hulu, bilah, sarung dan aksesori pada keris yang dihasilkan di Semenanjung Malaysia, Sumatera, Pulau Jawa, Tanah Bugis, Wilayah Bali-Lombok dan Kalimantan. Kesemua keris yang dipaparkan dalam buku ini adalah koleksi peribadi Duli Yang Maha Mulia Sultan Sharafuddin Idris Shah ibni Almarhum Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Alhaj, Sultan Selangor Darul Ehsan.