Tuan direktur - Hamka 1908-1981 (PTS Publishing House, 2015)
Tuan Direktur ialah novel pertama daripada Buya HAMKA yang telah saya berjaya mengakhiri pembacaannya. Penulisan Buya HAMKA memang sangat halus dan penuh dengan nasihat yang tulus. Novel ini sangat memberi saya pengajaran akan hakikat kekayaan hidup yang sebenarnya. Nyata, kekayaan sebenar bukanlah kekayaan wang ringgit seperti yang selalu difikirkan oleh orang kebanyakan, tetapi kekayaan budi itulah kekayaan hakiki. Tidak salah untuk kita mencari pekerjaan dan mengejar kekayaan kerana manusia itu sendiri dituntut untuk bekerja mencari rezeki. Namun, yang salahnya ialah apabila cita-cita asli (bekerja bagi membantu penghidupan diri dan masyarakat) ditenggelami oleh cita-cita mengejar wang dan kekayaan yang bersifat sementara.