Kritikan teori kejadian alam semesta - Shaharir Mohamad Zain (Penerbit Universiti Malaya, 2014)
Muslim merangkul Teori Deguman Besar (TDB) dan Teori Alam Mengembang (TAMbang) tentang asal mula dan nasib alam semesta ini, seolah-olah sudah dianggapnya maksum atau teori terakhir. Sebaliknya, ada sekumpulan sarjana Kristian berpusat di Amerika Syarikat yang menentang teori ini dengan hebatnya, dan menawarkan alternatifnya. Begitu juga dengan sekumpulan sarjana Barat lain lagi menentang TDB-TAMbang ini atas dasar pegangan falsafah deisisme atau ateisme, atau semata-mata bermotifkan cerapan yang memang tidak dapat dijelaskan oleh TDB-TAMbang. Buku ini memaparkan setiap pelosok TDB-TAMbang, mempersaksikan pandangan kritis terhadapnya mengikut perspektif Barat, Kristian, Islam dan Malayonesia. Pembaca akan mendapati buku ini mencabar pendiriannya selama ini.