Hagia Sophia & konspirasi penaklukan Konstantinopel kali ke-2 - Shafie Abdul Rahman 1960- (Hijjaz Records Publishing, 2021)
Peristiwa pembukaan semula Hagia Sophia, sebuah geraja Kristian-Orthodoks yang berusia kira-kira 1,500 tahun itu, adalah merupakan satu peristiwa besar bagi umat Islam di seluruh dunia. Pengislaman gereja itu merupakan simbol kemenangan umat Islam terhadap penganut Kristian di Eropah yang suatu ketika dahulu amat gah dengan Konstantinopel sebagai pusat kekuasaan Empayar Rom Timur. Walau bagaimanapun, akhirnya Konstantinopel berjaya ditawan oleh Sultan Muhammad Al-Fatih pada tahun 1453 dan sejak itu Kota Konstantinopel telah berubah wajah dan dikenali sebagai Istanbul.