Mitologi sumpah Tun Ledang Shah - Endie Shazlie 1975- (Roman Buku Sdn Bhd, 2019)
Tiada siapa menyangka sebuah kitab enam ratus tahun yang diperolehi empat orang arkeologis dari arkib negara mengandungi sebuah kisah epik tentang kasih, maruah dan dendam seorang pahlawan luar biasa yang telah terhapus namanya dari sejarah Melayu. Lebih menakjubkan ialah apabila tercetus sebuah misteri mengerikan apabila beberapa waris Laksamana Hang Tuah telah didapati dibunuh dalam keadaan yang mengerikan. Apakah kaitan Hang Tuah dengan pahlawan terbilang itu, dan apakah peranan arkeologis yang diketuai Dr. Hariz Tarmizi dalam merungkai misteri yang lahir dari peristiwa silam yang terlipat dalam halaman halimunan sejarah? Endie Shazlie, penulis novel bestseller, Penghuni membawa kita ke sebuah pengembaraan penuh epik yang bermula dengan penemuan empayer Melayu dan berakhir dengan dendam yang harus dilunas oleh seorang pendekar tak tertewas.