Kuasa rakyat menanggapi isu-isu demokrasi, kebebasan bersuara dan kesenian - Raysūnī, Aḥmad 1953- (Ilham Book, 2015)
Benarkah demokrasi yang lahir di bumi orang bukan Islam diterima oleh Islam dari sudut amalannya? Bagaimana pula kedudukan majoriti yang menjadi teras demokrasi itu sendiri? Bukankah demokrasi lahir, membesar dan berkembang di bumi yang gersang ketuhanan? Bagaimanakah hubungan antara rakyat dengan pemimpin? Adakah benar rakyat wajib wala' dan mentaati kepada pemimpin sepenuhnya? Apakah jaminan Islam terhadap kebebasan bersuara dalam sesebuah negara? Bagaimana Islam menangani kebebasan bersuara yang dianggap menggugat ketenteraman awam oleh kerajaan korup dan mengancam aqidah rakyat oleh sebahagian penggiat gerakan Islam? Bagaimana pula Islam menanggani isu kesenian? Dari sudut pandang manakah isu kesenian wajar ditangani? Apakah agama Islam yang bersifat fitri ini meminggirkan kesenian dalam lingkungan perbincangannya?