Mengapa Yahu berprestasi tidak mudah berputus asa, tidak cepat berpuas hati - Toto Tasmara 1948-2015 (Inteam Publishing Sdn Bhd, 2012)
Apabila kita telusuri daripada huraian tentang para cendekiawan Andalusia, apakah tidak mungkin semangat jihad ini justeru pencetus kejayaan orang Yahudi? Semangat jihad adalah universal. Sesiapa pun yang memilikinya akan meraih cita-citanya. Perbezaannya hanya pada motif atau niatnya. Orang Islam seharusnya berjihad di jalan Allah (fi sabilillah), orang Yahudi jihad di jalan Messiah (fi sabililmasiyah) dan orang Kristian berjihad atas nama Jesus (fi sabilil Jesus). Orang Jepun berbushido, ertinya juga berjihad bahkan mereka pun pelopor bom bunuh diri dengan kamikazenya.