Pembunuhan di tanah perkebunan sebuah satira siasah - Muhaimin Sulam 1964- (Ilham Books, 2016)
Kisah ini bermula dari di sebuah tanah perkebunan yang telah memberi banyak manfaatkan kepada orang tempatan. Tanahnya subur dan hasil perkebunannya juga banyak. Diceritakan bagaimana tanah perkebunan itu mula dibuka dan berkembang. Walaubagaimanapun, telah berlaku beberapa perubahan hingga wujud perselisihan yang membawa terjadinya pembunuhan kejam di tanah perkebunan. Kedatangan para pekebun muda yang mendakwa mewarisi usaha Tun Sang Jana Khatib bukan sedikit menimbulkan ketidaktentuan di tanah perkebunan itu. Haiwan-haiwan seperti ayam, monyet, babi hutan, anjing di tanah perkebunan adalah perlambangan. Hilang kasih sayang, toleransi dan sabar. Silaturahim tiba-tiba luput. Mereka berseteru sesama sendiri. Kebijaksanaan Siti Marjinah menyelamatkan keadaan tetapi sementara. Keadaan semakin kacau bilau hingga tanah perkebunan tidak lagi aman dan selamat. Api kebencian antara para pekebun yang sama-sama membangunkan tanah perkebunan itu membakar marak. Adakah ini yang mendorong kuat untuk sesetengah pekebun nekad meredah hutan belantara bagi membuka kebun baru? Dorongan-dorongan itu hanya difahami dengan membaca novel ini hingga khatam.