The lost of gold island misteri khazanah tersembunyi rebutan dunia - Izzudin Al Jitrawiy 1993- (Karya Publika Sdn Bhd, 2020)
Setelah selesai mengadap baginda sultan, aku berjalan daripada dek khusus baginda sultan dan menarik nafas lega. Apa yang penting, baginda sultan sudah diselamatkan dan keturunan-keturunannya terpelihara. Pandanganku, Kota Melaka itu memang sudah runtuh dan roboh. Tetapi Empayar kesultanan Melayu mMelaka sehingga kini tiada siapa yang mampu mengucap umum bahawa ia sudah tewas. Aku menyambung kembali melihat setiap inci bahtera ini adalah mendam berahi. Sebuah bahtera yang terkenal dan digunakan oleh laksaman hang tuah. Berlayar laju menlintasi benua dan saiznya agak besar berbanding kapal-kapal biasa.