Politik antara Tuhan dan manusia - Wan Ji Wan Husin 1982- (Ilham Books, 2019)
Politik adalah sebarang tindakan yang melahirkan maslahah kepada rakyat, dan berusaha sedaya mungkin untuk memastikan sebarang kerosakan yang menimpa rakyat dapat dielak. Dalam pada politik itu mencapai kebaikan dan tolak keburukan dari menimpa rakyat; semua ini boleh dilaksanakan tanpa menggunakan label agama, malah tidak semestinya dilaksanakan oleh seorang pemimpin Muslim. Malah, terdapat banyak kes bahawa capaian terhadap maslahah dan tolak kerosakan ini tidak berjaya dilaksanakan di negara Muslim, malah terdapat ramai ulama. Buku ini, cuba menghuraikan berkenaan asas kepada pemikiran ini. Sejauh mana pengaruh agama dalam mempengaruhi keputusan politik, dan bagaimana agama boleh dihindari dari diperalatkan dalam kerangka kuasa politik.