Bukan ustaz bukan peguam - Mohamed Hadi Ah 1985- (Ilham Books, 2018)
Siapakah yang layak untuk menjadi Pegawai Syariah di sesebuah institusi kewangan Islam? Mereka tidak dianggap sebagai Peguam, bukan juga sebagai Ustaz. Namun, seorang Pegawai Syariah memikul tugas agama yang besar, iaitu memartabatkan undang-undang muamalat Islam dalam arus perdana kewangan Negara. Ada yang menyangka dunia kewangan Islam ini indah-indah bekala, berelaun lumayan, bersidang di sana-sini, dan mendapat perhatian lensa media massa. Benarkah begitu? Buku ini memuatkan catatan santai anekdot penulis, berkenaan perjalanan akademik beliau, meniti dari satu kerjaya ke kerjaya yang lain sehinggalah bagaimana penulis boleh 'mendarat' dalam dunia institusi kewangan Islam. Para pembaca juga akan dibawa untuk melihat isu-isu kewangan semasa melalui kaca mata seorang pengamal bidang undang-undang dan kewangan Islam, misalnya dalam bab DNA Babi dalam Urusan Kewangan, Indahnya Haram, dan Ayam Sembelih Ayam Tak Sembelih.