Mudahnya move on! 19 karya bangkit selepas putus cinta - Maria Isabella (Lejen Press, 2019)
Han benar, konsep cinta orang dulu dan sekarang memang jauh beza. Siapa Han? Tanyalah Dr. Cinta. Tapi kau terimalah nukilan ini sebagai hadiah untuk untuk kau daripada aku. Setiap pertemuan akan membuka kisah baru. Apabila putik cinta memekar, segalanya jadi indah. Dinding ego dirobohkan, bermulalah liga cinta juara. Awan pun nampak macam gula-gula kapas. Tapi tak semua kisah cinta berakhir dengan kebahagiaan. Boleh jadi apabila cinta plateau dicapai, dia merasa bosan. Boleh jadi pertemuan kalian cuma percintaan tangen yang bertemu di satu titik sebelum meneruskan perjalanan berasingan. Apa pun situasi, kita pasti susah untuk reda bila cinta yang gagal itu dijadikan asbab garis hayat. Ada yang bertahun, tapi ada juga yang cuma ambil masa 7 hari untuk move on. Asalkan kita sedar monster yang kita nampak di cermin itu bukan versi terbaik kita, kita boleh bangkit semula. Kita mesti merdeka sampai ke bulu-bulunya, sampai kita boleh berkata, "Sayonara, Ex."