Hak asasi manusia dan persoalan budaya - Muthanna Saari (Ilham Books, 2019)
"Hak asasi manusia, walaupun sesuatu yang asasi untuk hidup kita, namun masih dicabar oleh perbezaan polemik kefahaman, yang adakalanya tidak memanfaatkan seorang aktivis yang cuba mempertahankan hak asasi untuk semua. Buku ini cuba mengupas konsep hak asasi dengan lebih mendalam untuk memastikan adakah itu merupakan perbedaan pendapat atau kurang kefahaman ataupun kedaifan yang disengajakan mengikut pola politik? Tahniah Muthanna Saari kerana berani berdepan dengan sentimen yang kononnya hak asasi adalah jajahan barat dan tidak boleh dipakai di negara lain. Selama kita mahu bersembunyi di belakang keselesaan 'relativisme', selagi itulah Malaysia akan terjebak dalam posisi 'defensif' untuk cuba memberi penjelasan yang berbaur alasan. Demi meneruskan tabiat, polisi dan perundangan membangun hak asasi sejagat yang patut wujud untuk setiap insan, kita berharap buku ini dapat membawa pencerahan radikal demi Malaysia baru yang dinanti-nantikan. " -- Jerald Joseph (Pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia - SUHAKAM)