Kampung Belum sebelum kampung tani Melayu yang dimusnahkan penjajah British - Aziz Suriani (Penerbitan Abad Dua Puluh Satu, 2016)
Buku mengenai Kampung Belum ini telah disuaikan berasaskan sebuah manuskrip lama yang pernah diterbitkan oleh Pejabat Kebenaran Sempadan Perak-Kelantan pada bulan Ogos 1959 di bawah kelolaan Regimen ke-10. Memandangkan versi asalnya yang bertulisan Jawi kian semakin kabur kerana faktor usianya maka saya mengambil daya usaha menuliskan kisahnya semula agar ia tidak hilang dan terpadam daripada alur sejarah bangsa dan negara kita. Kampung Belum bagai rumah kaca yang sentiasa di intai dan di intip setiap gerak laku penghuninya. Akhirnya pada 7 Februari 1952 kampung ini telah diserang dengan bom dari udara oleh askar British. Dengan ganas seluruh rumah, sekolah dan masjid dibakar, ladang-ladang dimusnahkan, binatang ternak dibunuh dan rakyat kaum tani di sini telah dihalau dengan digiring keluar secara paksa. Sejak saat itu, kampung belum perlahan-lahan digelapkan sejarahnya.