Critical eleven - Natassa, Ika 1977- (Lejen Press, 2017)
Dalam dunia penerbangan, ada satu istilah dipanggil 'critical eleven', iaitu sebelas minit paling kritikal dalam pesawat - tiga minit selepas 'take-off' dan lapan minit sebelum 'landing' - kerana secara statistik, kecelakaan pesawat selalunya terjadi dalam minit-minit kritikal ini. It's when the aircraft is most vulnerable to any danger. In a way, it's kinda the same with meeting people. Tiga minit pertamanya - imej pandangan pertama akan terbentuk. Dan lapan minit sebelum berpisah juga kritikal - senyuman, tindak tanduk dan ekspresi wajah menjadi tanda jika pertemuan itu akan menjadi permulaan kepada sesuatu atau sebaliknya. Ale dan Anya bertemu kali pertama dalam penerbangan Jakarta-Sydney. Tiga minit pertama, Anya terpikat, tujuh jam berikutnya mereka duduk bersebelahan saling berkenalan dalam tawa, dan lapan minit sebelum berpisah, Ale yakin dia menginginkan Anya. Kini, lima tahun setelah pertemuan itu, Ale dan Anya ditimpa satu dugaan besar dalam perhubungan mereka yang membuatkan mereka mempersoalkan semula pilihan mereka selama ini - termasuklah keputusan dalam 'critical eleven' pertemuan pertama mereka.