Biarkan buta sekitar perbahasan ilmiah derma kornea mata - Syed Hussien Alattas 1928-2007 (Dewan Bahasa dan Pustaka, 2015)
Pada tahun 1973, telah diadakan satu perbahasan antara Profesor Syed Hussein Alatas dengan pihak Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) tentang pendermaan organ manusia seperti buah pinggang, kornea mata dan jantung. Perbahasan ini dimulakan dengan jawapan Syed Hussein Alatas terhadap fatwa MUIS yang mengharamkan pendermaan organ manusia. Jawapan Syed Hussein Alatas ini disiarkan di dalam surat khabar Berita Harian pada 2 Ogos 1973. Perbahasan itu berakhir pada 7 Septmber 1973.