Idea-idea Melayu tentang pembangunan daripada pembesar feudal kepada kapitalis - Shaharuddin Maaruf (Strategic Information and Research Development Centre, 2020)
"Buku ini - yang asalnya diterbitkan pada 1988, dan baru kini muncul dalam bahasa Melayu - sewajarnya diiktiraf sebagai sebuah klasik. Ia merupakan satu kajian perintis sejarah idea dalam konteks masyarakat Melayu - satu pengamatan pemikiran Melayu tentang 'pembangunan', meliputi zaman sebelum penjajahan sehingga era negara moden pasca merdeka. Meskipun berjudul sederhana, Idea-idea Melayu tentang Pembangunan berwawasan tinggi dalam jangkauan, bermula dengan satu analisis tulisan-tulisan dari kesultanan (atau kerajaan) yang akhirnya jatuh kepada kekuasaan British dan Belanda pada abad ke-19, dan berakhir dengan pemikiran politik perdana menteri-filsuf, Mahathir Mohamad." - Anthony Milner