Memperkasakan rakyat analisis dan perjuangan - Mohd. Nasir Hashim (PSM Centre, 2016)
Hasrat kita tidak kesampaian sekadar membentangkan pelbagai keterangan, alasan, atau mempertahankan sesuatu kejadian atau fenomena. Pendekatan atau tindakan yang lebih bermakna dan lebih afdal lagi apabila kita menggembleng maklumat-maklumat ini dengan tujuan mengubahkan keaddan yang sedia ada. Sesungguhnya, tindakan seperti ini menjadi senjata tajam yang meyempurnakan mutu perjuangan, mengukuhkan semangat keyakinan diri, dan memperkasakan rakyat, supaya membebaskan diri daripada belenggu Sistem Kapitalisme yang menindas manusia, menghancurkan kemanusiaan dan memusnahkan alam.