Minda tertawan intelektual, rausyanfikir, dan kuasa - Raja Ahmad Aminullah (Strategic Information and Research Development Centre, 2011)
"Minda Tertawan mengemukakan pandangan-pandangan kritikal Raja Ahmad tentang keadaan intelektual dan juga academia di Negara ini, yang disifatkannya tertawan oleh penguasaan politik. Apa yang menjadikan pandangan ini menarik untuk dinilai ialah ia dating daripada seorang yang hingga hamper 10 tahun lalu, satu tempoh panjang dalam hidupnya, terlibat dalam politik secara langsung, di kedua-dua belah garisan yang memisahkan dua kumpulan politik terbesar di Negara kita. Satu pandangan yang perlu diberi perhatian ialah bagaimana politik kepartian menguasai segenap ruang aktiviti manusia di Negara ini, sehingga hampir tidak ada lagi yang bebas daripada takrif dan penguasaan politik kepartian. " -- Haris Zalkapli, Penulis, Editor Akhbar Siasah 2006-2010