Melayu atau kemelayuan menelusuri sejarah idea - Milner, Anthony Crothers 1945- (Strategic Information and Research Development Centre, 2019)
Terdapat suatu rasa yang tidak pasti apabila memperkatan tentang 'orang Melayu'. Konotasinya pelbagai rencam - daripada dunia lanun Joseph Conrad yang misteri dan bahaya kepada masyarakat pemalas ekonomi pada zaman penjajah. Satu lagi stereotaip awal melabelkan mereka sebagai lelaki budiman di Timur. Banyak potret moden menunjukkan 'Melayu Baharu' sebagai usahawan Malaysia yang moden dan berjaya, pembangun rantau ASEAN yang handal, dan juga rakyat yang berbelah bahagi peranan Islam dengan sebenar Sempadan geografi mereka juga kurang jelas. Lazimnya 'orang Melayu' dikatakan mempunyai kumpulan-kumpulan berkelompok di bahagian Semenanjung Melayu dan juga di sepanjang pantai dan sungai di Sumatera dan Borneo. Kadangkala mereka digambarkan sebagai bangsa yang luas yang merangkumi ke Indonesia dan Filipina dan juga ke arah Madagaskar. Jadi, siapakah 'orang Melayu' yang sebenarnya? Kajian yang provokatif ini mempertanyakan persoalan tersebut dan mempertimbangkan bagaimana dan mengapa jawapannya sentiasa berubah-ubah mengikut masa, dan juga dari suatu kawasan ke kawasan yang lain. Anthony Milner mencipta hujah yang berterusan tentang etnisiti dan identiti dalam sejarah konteks 'Melayu'. Melayu atau Kemelayuan ialah kajian yang menyeluruh tentang asal usul dan perkembangan identiti, etnisiti dan kesedaran Melayu sepanjang lebih lima abad yang lalu.