Komunikasi politik pemimpin pendapat / Haidir Fitra Siagian, Normah Mustaffa, Mohd. Yusof Abdullah, Fauziah Ahmad - Siagian, Haidir Fitra; Normah Mustaffa; Mohd. Yusof Abdullah; Fauziah Ahmad (Penerbit UKM, 2018)
Buku ini membincangkan penyertaan ulama dalam bidang politik khidmat dalam program pembangunan di Sulawesi Selatan, Indonesia. Ulama dianggap sebagai pemimpin agama yang berpengaruh dalam kehidupan masyarakat. Selaku pemimpin, kedudukan ulama boleh memainkan peranan dalam bidang politik, iaitu menjadi contoh bagi masyarakat ke atas penyertaan pembangunan, menyampaikan aspirasi masyarakat kepada pihak kerajaan, menyampaikan kefahaman keagamaan, dan membantu membentuk moral ummah Islam. Antara ciri unik buku ini adalah (1) memberikan sumbangan fikiran dalam pembangunan kajian mengenai peranan pemimpin pendapat dalam bidang politik. (2) Rujukan kepada pelajar dalam tajuk komunikasi politik dan pemikiran politik Islam. (3) Panduan ke atas kehadiran ulama sebagai aktor komunikasi politik yang membawa kemaslahatan kepada ummah. Buku ini adalah sesuai di baca oleh penyelidik, pelajar, ahli politik, dan aktivis NGO yang serius dalam kajian komunikasi politik.