Pengetahuan dan kefahaman sejarah Malaysia - Zunaida Zakaria; Abdul Razaq Ahmad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Buku Pengetahuan dan Kefahaman Sejarah Rakyat Malaysia membincangkan tahap pengetahuan dan kefahaman rakyat Malaysia tentang sejarah Malaysia. Untuk itu, kajian telah dijalankan terhadap guru dan murid sekolah rendah untuk melihat sejauh mana guru sejarah dan murid sekolah rendah mempunyai pengetahuan dan kefahaman mendalam tentang sejarah Malaysia. Kajian berbentuk tinjauan ini mendapati guru sejarah sekolah rendah menyerapkan kurikulum sejarah sekolah rendah dalam pengajaran mereka melalui sokongan kemudahan infrastruktur dan sokongan pengurusan sekolah.