Solat itu sihat manfaat dan rahsia gerakan solat yang wajib diketahui - Shaikh Jalal Muhammad Asy-Syafi'i (Al-Hidayah Publication, 2019)
Gerakan solat memiliki keistimewaan yang setanding dengan prinsip-prinsip senaman yang betul. Ia berfungsi menjaga struktur tubuh agar kekal dalam bentuk ideal dan melindungi sekali gus mengubati penyakit atau gangguan yang biasa menimpa manusia. Allah SWT adalah pencipta manusia. Dia Maha Mengetahui penyakit atau gangguan apa yang lazim dialami manusia. Dia Maha Mengetahui gerakan-gerakan tubuh yang boleh dilakukan dalam aktiviti seharian manusia, termasuk penyakit-penyakit yang ditimbulkan oleh gerakan tersebut. Allah menciptakan sebuah program perlindungan yang ideal bagi mengatasi gangguan mahupun kerosakan tubuh manusia.