Idea dan penerapan sejarah awam di Malaysia mengenang Abd Ghapa Harun disunting oleh Mohd Bin Samsudin - Mohd. bin Samsudin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Buku ini mengangkat usaha yang dilakukan oleh Abd Ghapa Harun dalam membangunkan Sejarah Awam di Malaysia yang sudah semakin mendapat perhatian dalam kalangan masyarakat negara ini.