Bandar pintar perubahan sosioteknologi dan masyarakat global maklumat - Jalaluddin Abdul Malek (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Bandar pintar merupakan konsep pembangunan bandar masa hadapan yang menjadi salah satu konsep mikro kepada bandaraya. Konsep bandar pintar mash baharu pembangunannya di Malaysia terutama pada era tahun 1990an dan era 2000an. Persoalannya bagaimana konsep bandar pintar bole difahami oleh masyarakat jika tiada pendedahan dibuat khususnya mengenai komponen pembangunan bandar ini. Perlaksanaan pembangunan bandar pintar telah menjadi agenda utama pembangunan Rancangan Malaysia ke 10 (RMK10) dan Rancangan Malaysia ke 11 (RMK11). Antara wilayah utama melaksana konsep bandar pintar ialah di kawasan Greater KL seperti bandar Putrajaya, Subang Jaya dan Cyberjaya, manakala di Wilayah Pembangunan Iskandar, Johor juga mengambil konsep bandar pintar sebagai agenda pembangunan kawasan mereka. Lang kah tersebut juga diikuti oleh pilhak swasta yang lain membangun kawasan bandar bar sebagai bandar pintar seperti di Sunway Lagoon. Pembangunan bandar pintar mempunyai konsep, model dan komponen yang menggambarkan hala tuju kemajuan pembangunan bandar masa hadapan. Komponen utama bandar pintar yang menjadi ass pembangunan bandar ialah melalui perubahan sosioteknologi masyarakat global bermaklumat (MGB). Konsep bandar pintar sangat membantu dalam kehidupan dan kesejahteraan bandar sedia ada atau di bandar baharu terutama membangun MGB supaya mempunyai pengetahuan, jati diri, daya huni yang selesa, bahagia, sejahtera, lestari, dan mempunyai daya tahan tinggal di kawasan bandar pintar. Konsep bandar pintar bole disimbiosiskan dengan konsep pembangunan bandar global yang lain seperti bandar selamat, bandar lestari, bandar pengetahuan dan bandar hijau. Kelengkapan teknologi terkini, iaitu ICT merupakan infrastruktur dan infostruktur mesa manusia dan mesa alam. Demi merealisasikan pembangunan bandar pintar, ia memerlukan perubahan sosio teknologi MGB dari sudut komponen pembangunan manusia teknologi, bermaklumat, dan nilai.