Lesu pengecaman dan penyelesaian dalam automotif - Lennie Abdullah; Zulkifli Mohd Nopiah; Mohd. Zaki Nauwi (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kegagalan lesu dalam komponen automotif merupakan masalah keselamatan yang berisiko tinggi. Pengecaman awal dalam kegagalan lesu amat penting dalam mengelakkan kemalangan dan malapetaka pada pemandu kenderaan. Komponen lengan bawah ampaian kereta menjadi topik utama kerana ia adalah salah satu komponen penting dalam sistem ampaian kereta. Komponen ini akan mengalami terikan semasa hayat penggunaannya yang menghasilkan pembebanan pelbagai amplitud dan menyumbang kepada kegagalan lesu. Justeru, satu pendekatan statistik yang mudah dan berkesan digunakan dalam pengesanan awal kerosakan lesu komponen ini. Ciri-ciri isyarat terikan lesu digambarkan dalam siri masa yang digunakan dalam pendekatan ini. Algoritma khusus diperkenalkan dalam mengenal pasti data terikan lesu iaitu dengan menggunakan fungsi korelasi silang dan kaedah penguraian klasik siri masa. Isyarat pembebanan terikan lesu yang dicerap pada komponen lengan bawah ampaian kereta digunakan sebagai data siri masa kajian kes. Data dicerap melalui alat pengumpulan data setelah tolok terikan dipasang pada dua kedudukan nilai tegasan berbeza. Data terikan lesu digambarkan dalam sir masa melalui kaedah penguraian klasik siri masa yang terdiri daripada empat komponen iaitu komponen aliran, berkitar, bermusim dan rawak. Kaedah yang dibangunkan berjaya mengenal pasti kelesuan data terikan lesu dan menjimatkan masa, selain menjadi satu kaedah alternatif bagi kajian pengenalpastian perlakuan siri masa terutamanya dalam bidang kejuruteraan automotif.