Ensiklopedia sejarah Turki membongkar sejarah kejatuhan kerajaan Uthmaniyah dan pra-kemunculan Mustafa Kemal Ataturk - Abdul Rahman Hj. Abdullah Prof. Madya, Dr (Hijjaz Records Publishing, 2019)
Dalam jilid ke-2 ini, tumpuan akan diberikan kepada analisis tentang faktor-faktor kejatuhan Kerajaan Uthmaniyah. Terdapat dua faktor besar, iaitu faktor luaran dan faktor dalaman. Antara faktor luaran ialah ancaman kuasa Salib Kristian, seperti kuasa Portugis, Sepanyol, Habsburg, British, Perancis dan Russia. Ini diikuti oleh ancaman Yahudi dalam berbagai wajah, seupama Yahudi Dunama, Yahudi Freemason dan Yahudi Zionis. Malah sekaligus ia juga merupakan ancaman dalaman, oleh kerana sebahagian tokoh-tokoh Freemason itu adalah dalaman, oleh kerana sebahagian tokoh-tokoh Freemason itu adalah daripada orang-orang Turki sendiri.