Anggun - Aifa Batrisya (Karya Publika Sdn. Bhd., 2020)
Motto hidup seorang Akid Edraki sangatlah mudah dan positif sentiasa. Hidupnya hanya berkisarkan hobinya dan kerjanya. Kisah apa dia kalau ada manusia yang mahu kahwin di Pluto sekali pun sebab baginya selagi boleh single, buat apa kahwin ? Dia dah cukup bahagia bersama keluarga yang baginya sempurna dengan adanya walid, ummi, kak chah sekeluarga dan Chacha. Tapi tidak bagi Hajah Zahlia. Motto hidup Akid perlu dia ubah kerana terlalu ambil mudah tentang hidup sampaikan cara hidup Islam yang patut dia jalani dipandang enteng. Solat hanya bila lapang, Kitab Al-Quran itu bukan temannya. Asbab itulah hadirnya Anggun, si niqabis yang bukan biasa-biasa orangnya. " Pinjam motor abang ke tu? Patut tak reti nak agak tank besar mana " - Akid " Taklah. Itu motor saya." - Anggun. Ducati Panigale kot! Akid? Lesen motor pun dia tak ada. Bukan setakat itu, berenang dan memanah pun Anggun tahu. Hobinya? Main skateboard! Aduh! Perempuan seperti ini yang Umminya mahu dia jadikan isteri? Akid rasa nak pitam berkali-kali. " Kid, dah hujung-hujung zaman ni betina ramai. Perempuan? Dah boleh kita kira dengan jari tak kiralah sama ada berhijab ke tak. Yang betul jaga maruah diri tak ramai dan antara yang masih menjaga, Anggun...." - Ummi. " Walid dah tak ada anak lelaki lain dah Kid, Akid sajalah satu-satunya waris yang Walid ada. Besar harapan Walid, untuk Akid berubah. Berubahlah ye" - Walid Akid tersepit. Antara mengekalkan prinsip hidup dan juga memenuhi harapan ummi dan walidnya, dia terpaksa berkorban bukan sedikit. Tetapi banyak! Egonya tercalar beberapa kali, demi satu perubahan dia terpaksa menahan sendiri rasa hati. Untuk berubah, dia perlu jadi diri sendiri bukan berubah untuk orang lain. Masalahnya, mampu ke dia? Dan Anggun khususnya, mampu ke dia bertahan dan bersabar dalam proses hijrahnya?