Filosofi rerama - Anie-Alja 1973- (Rimbunan Publishing House Sdn. Bhd., 2021)
Sebagai seorang remaja, saya selalu tertanya-tanya kenapa saya lebih matang daripada orang lain? Bunyinya macam berlagak, kan? Tapi itulah yang saya rasa. Saya kecewa apabila kawan-kawan lain tidak berfikiran sama seperti saya. Saya dan abang akhirnya ambil jalan mudah, apa lagi kalau bukan salahkan ibu kami, "Ini semua salah umi." Bukan mudah untuk memahami masalah kawan-kawan di sekolah kerana saya tidak faham cara mereka berfikir. Tapi bila umi minta saya baca buku terbaharunya yang bertajuk Filosofi Rerama, barulah saya sedar, rupa-rupanya umi dan abahlah yang sentiasa memberi tunjuk ajar dalam proses saya berfikir. Saya akui, tidak ada kelas khas yang mengajar subjek begini di luar sana. la datang melalui proses dan pengalaman yang kita lalui sehari-hari. Untunglah kalian, boleh jadikan buku ini sebagai panduan.